torstai 21. tammikuuta 2016

Tiedustelutehtävässä

Keskiviikkona joukkueellamme oli tiedustelupäivä. Siirryimme aamulla neljän kilometrin hiihtomarssilla koulutusalueelle - pakkanen oli kirinyt alle -30 celsius asteen. Reipas hiihto aamutuimaan ahkiota vetäen on mitä mainion aloitus päivälle, muutoin kylmyys saattaisi kangistaa lämpimästä sissiteltasta kömpineen kadetin. Liikkeessä pysyy parhaiten lämpimänä ja toimintakykyisenä.

Perille päästyämme ja lyhyen huoltotauon jälkeen siirryimme päivän aiheeseen. Saimme ryhmittäin tehtävät tiedustella alueelle sijoitetut neljä varsin erityyppistä sotilaskohdetta. Lisämausteensa tehtäviin toivat lukuisat sensorit, joita saimme käyttöömme tehtävän edistämiseksi. Tiedustelun lisäksi toisena päivän pääteemana oli sensoreiden käyttö näissä haastavissa olosuhteissa. Käytössämme oli valonvahvistimia, lämpökameroita, kiikareita ja jo etukäteen aseisiin asennettua optiikkaa.

Ryhmämme jakautui kolmeen partioon, jotta saisimme tiedusteltua kohteen kerrallaan mahdollisimman tarkasti monesta ilmansuunnasta. Kohteet olivat halvoista materiaaleista, kuten putken pätkistä ja laudoista tehtyjä erittäin aidon näköisiä valemaaleja. Sensoreiden havainnointikykyä todistaakseen valemaaleille oli asennettu lämpöherätteitä kynttilän muodossa. Todenmukaisuus oli tarkkaan harkittua.

Tehtävää yhtään helpottamatta toimintaamme tarkkailtiin herkeämättä henkilökunnan toimesta kameroilla, niin maan tasalta, kuin ilmastakin. Uhka paljastua oli suuri. Päivän kruunasi lyhyt perehdytys MUAS- järjestelmästä. Tämä valvontaan, tiedusteluun ja tulenjohtoon tarkoitettu miehittämätön lennokki oli aiheena erittäin mielenkiintoinen. Saimme myös nähdä järjestelmän kuvaamaa materiaalia lämpökameran ja normaalikameran muodoissa. Havainnointikyky ilmasta oli yllättävän tarkkaa. Näiden järjestelmien käyttö tulee tulevaisuudessa kasvamaan huomattavasti.

Päivän suurimpana opetuksena itselleni oli se, että kun lämpötila lähentelee 40 pakkasastetta, elektroniikan suorituskyky laskee huomattavasti. Laitteiden akkujen kesto ulkona voitiin laskea minuuteissa, joten pidemmällä tehtävällä niiden täydellistä hyötyä ei saada ulosmitattua. Parhaimmiksi havainnointivälineiksi paljastuivat näissä olosuhteissa omat silmät, sekä kiikarit. Ne eivät menettäneet tehoaan pakkasen purressa. Toiseksi mieleen painui valemaalien todenmukaisuus. Halvoista, yksinkertaisista materiaaleista rakennetut maalit voisivat oikein käytettyinä hyvinkin tehokkaasti hämätä vihollista tekemään vääriä johtopäätöksiä omasta toiminnastamme. Kokonaisuudessaan päivä oli erittäin mielenkiintoinen ja taisteluharjoitukseen jopa yllättävän monipuolinen.

Kadetti Simo Sinkko








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti